Sie sind nicht angemeldet

Entrepreneurship


Dozent/in Dr. Katharina Fellnhofer
Veranstaltungsart Vorlesung
Code FS191483
Semester Frühjahrssemester 2019
Durchführender Fachbereich Wirtschaftswissenschaften
Studienstufe Bachelor
Termin/e Mo, 18.03.2019, 08:15 - 18:00 Uhr, HS 10
Mo, 25.03.2019, 08:15 - 18:00 Uhr, HS 10
Mo, 08.04.2019, 08:15 - 18:00 Uhr, HS 10
Umfang 2 Semesterwochenstunden
Turnus 3 Blocktage
Inhalt

A detailed and critical analysis of the multiple types of entrepreneurship, helping students to understand the practical skills and theoretical concepts needed to create their very own entrepreneurial venture.
In line with the used book, the course will be split into two parts to provide an even balance between theory and practice. Part 1 covers the practical activities involved in new entrepreneurial ventures, and Part 2 uses the latest research to explore entrepreneurship from different perspectives.
On top of that we will also discuss the Varieties of Entrepreneurship, including social entrepreneurship (not-for-profit) and Intrapreneurship (employees within organizations) and Entrepreneurial Learning, which explores how entrepreneurs hone and develop their thinking.
Examination:
• Written Exam
• Project work
The course is complemented by the main reading and its companion website https://study.sagepub.com/blundel featuring online resources for students, including mini case studies, multiple choice questions, video links, and revision tips.

Lernziele 1) Explore entrepreneurship in greater depth by engaging with entrepreneurial practice, with a particular focus on new venture creation (Part One), and by critically reviewing different research perspectives (Part Two).
2) Recognise a wide variety of ways in which entrepreneurial activity is organised, the many different contexts in which it takes place, and the range of goals to which it is directed.
3) Distinguish the different ways that opportunities are recognised, evaluated, and developed into viable business propositions.
4) Ability to apply the concepts and techniques in order to create an entrepreneurial venture.
Voraussetzungen keine
Anmeldung

Für den Besuch der Lehrveranstaltung / Übung wird die Einschreibung über die E-Learning-Plattform OLAT vorausgesetzt. Die Einschreibung ist vom 4. Februar bis 1. März 2019 möglich. Die Studierenden sind selbst dafür verantwortlich, die Anrechenbarkeit der Lehrveranstaltung an ihren Studiengang zu überprüfen.

Direktlink zum OLAT-Kurs:
https://lms.uzh.ch/url/RepositoryEntry/16521331184

Prüfung Montag, 8. April 2019, 08.15 - 09.45 Uhr

Anmeldung über UniPortal vom 4. Februar - neu 20. März 2019!

***WICHTIG*** um an der Prüung teilzunehmen, ist eine Anmeldung über das UniPortal innerhalb des Prüfungsanmeldezeitraums ZWINGEND ERFORDERLICH. Weitere Informationen zur Prüfungsanmeldung: http://www.unilu.ch/wf/pruefungen
Abschlussform / Credits 2/3 Onlineprüfung, 1/3 Präsentation / 3 Credits
Hinweise Vorlesungssprache ist sowohl Englisch als auch Deutsch.
Die schriftliche Prüfung findet in Englisch statt. Die Präsentation der Projektarbeiten kann sowohl in Englisch als auch in Deutsch gehalten werden.
Hörer-/innen Ja
Kontakt kfellnhofer@ethz.ch
Literatur

Pflichtlektüre:
Blundel, R., Lockett, N., & Wang, C. (2017). Exploring entrepreneurship. Sage.
https://uk.sagepub.com/en-gb/eur/exploring-entrepreneurship/book248705#contents